Meditasjon kan hindre hjerteinfarkt

KreativHelse_Meditasjon_305x100

Vil du minske risiko for hjerteinfarkt og slag, da er det bare å begynne med meditasjon. Teknikken som brukes i transcendental meditasjon kan føre til redusert dødelighet hos hjertesyke pasienter, viser en amerikansk studie.

Den amerikanske hjerteorganisasjonen, American Heart Association, samlet 201 tilfeldige afroamerikanere og fikk dem til å meditere og gjøre en del livsstilsendringer.
Ni år senere hadde gruppen nesten en 50 prosent reduksjon i dødsfall, hjerteinfarkt og slag.
Forskningen ble utført ved Medical College i Wisconsin i samarbeid med Maharishi universitetet i Iowa.

Betydelige fordeler

De afroamerikanske testpersonene hadde en gjennomsnittsalder på 59 år og snevre pulsårer.

Gruppen mediterte i 20 minutter, to ganger om dagen, og deltagerne fikk opplæring i tradisjonelle risikofaktorer, kostholdsendring og trening.

I tillegg til en nedgang i dødsfall, hjerteinfarkt og slag blant deltagere, var det et betraktelig klinisk fall (5 mm Hg) i blodtrykket.
Dessuten var det en betydelig reduksjon i psykisk stress hos enkelte deltakere.

I følge BBC sier Robert Schneider, hovedforfatter og direktør for senter for naturmedisin og forebygging ved Maharishi University i Iowa, at andre studier har vist fordeler ved Transcendental Meditasjon på blodtrykk og stress, uavhengig av etnisitet.
– Dette er den første kontrollerte kliniske studien som viser at langsiktig praksis av dette spesielle stressreduksjonsprogrammet forminsker forekomsten av kliniske kardiovaskulære tilfeller, som hjerteinfarkt, slag og dødelighet, sier han.

Kroppen genererer egen medisin

Schneider sier at effekten av transcendental meditasjon i prøveperioden var som å oppdage en ny metode for å forebygge hjertesykdom.
– I dette tilfellet er den nye medisinen utledet fra kroppens eget internt lager som blir satt i gang av transcendental meditasjon, sier han.

Konsulterende pedagogisk psykolog ved London Medical Centre, Ingrid Collins sier hun ikke er overrasket over funn i studien.
– Endring av atferd som dette kan ha enorme fordeler både følelsesmessig og fysisk, sier hun.
– Fysisk og emosjonell energi er på et kontinuum, og uansett hva skjer med oss fysisk, kan det påvirke våre følelser og omvendt, fortsetter hun.


Del artikkelen på