SYRE- BASE BALANSE

Stressrelaterte plager – Hva gjør stress med kroppen din?

Negativt stress i form av sorg, mistrivsel, bekymringer, dårlig samvittighet, bitterhet og skam er eksempler på opplevelser som er i stand til å kunne gi fysiologiske endringer i både indre organer og skjelettmusklaturen. Vi blir ofte advart mot å stresse under henvisning til at vi kan få et infarkt e.l. Vi blir imidlertid sjelden eller aldri advart mot rygg, muskel eller leddplager. Stress påvirker syre- basebalansen i negativ retning, med syreoverskudd i kroppen. Enkelte går så langt som å antyde at det kan være en sammenheng mellom denne type stress og canser (kreft), men det er ingen forskning/dokumentasjon som underbygger dette.

Syre- basebalansen regulerer blodets pH verdi, akkurat som kroppstemperaturen blir strengt regulert. Når syre- baseforholdet er i likevekt fungerer kroppens stoffskifte godt. For å opprettholde denne likevekten må vi tilføre kroppen mat som består av 80% basiske (f.eks. frukt og grønnsaker) og 20% sure bestanddeler. Dagens kosthold består i dag som oftest av mat og drikke med syreovervekt. Kjøtt, kornprodukter og mineralvann er eksempler på matvarer som skaper syreoverskudd i kroppen. Overskudd av syre vil kunne lagres i bindevev, muskler og ledd og forårsake smerter, trøtthet og slapphet. I tillegg vil benmassen måtte avgi påviselige mengder kalsium for å opprettholde en balanse.

Tips for å opprettholde den daglige likevekten

  • Vær bevisst hva du spiser.
  • Spis i ro. Tygg godt, slik blir viktige næringsstoffer bedre tatt opp
  • Drikk mye. Vann er best. Skadelige stoffer blir da lettere utskilt.
  • Beveg deg. Belastende syre skilles ut i svette.
  • Unngå overflødig stress. Prøv å slappe mer av.Øk den daglige dosen av basiske vitalstoffer, slik at syren kan nøytraliseres.
  • Men husk at enkelte matvarer med stort syreoverskudd også kan være nyttige for kroppens renselsesprosesser. Innmat som lever, kraft fra beinmarg inneholder glutationer og glucoaminosyrer som deltar i disse prosessene.

Viktige områder å redusere syre overskuddet:

  • Ved dietter og faste
  • Ledd- og muskelsmerter
  • Idrettsutøvere/restitusjon
  • Ved svangerskap og amming
  • Ved dietter og faste
  • Etter langvarig sykdom
  • Fibromyalgi
  • Eldre
  • Enkelte hjerte-/kar sykdommer
  • Diabetes type 2 (aldersdiabetes)
  • Stillesittende arbeid
  • Ledd- og muskelsmerter
  • Ved halsbrann
  • Urinsyregikt
  • Migrene
  • Tungmetallforgiftning
  • Osteoporose

I dag finnes nyttige kosttilskudd som regulerer syre og PH balansen, renser hud, nyre, lever og lymfesystem og tilfører kroppen viktige mineraler.

Din syre-/base tabell

(+ angir basiske næringsemner, mens – angir næringsemner med mye syre)

– KJØTT + FRUKT
Servelatpølse –  8.5 Eple +   3.6
Storfekjøtt, middels fet -13.6 Banan +   8.0
Svinelever – 24.5 Pære +   3.1
Gås – 15.6 Jordbær +   3.7
Kalkun – 15.0 Fiken, tørket + 33.4
Leverpostei – 10.1 Grapefrukt +   5.1
Storfe, mørbrad – 10.1 Kiwi +   7.0
Storfe, lever – 24.4 Appelsin +   5.8
Storfekjøtt, middels fett – 13.6 Fersken +   3.7
Skinke – 12.9 Rosiner + 15.6
Røkt, kokt skinke –   7.6 Sitron +   5.0
Svinekjøtt –   9.5 Moreller +   5.6
Vannmelon +   3.3
– BRØD Druer +   4.9
Rundstykker –   5.0
Graham brød –   5.4 + GRØNNSAKER/SALAT
Knekkebrød –   7.1 Blomkål +   2.3
Rugbrød –   7.2 Bønner +   1.2
Helkorn hvetebrød –   5.9 Brokkoli +   1.3
Loff –   4.8 Isbergsalat +   2.8
Vårsalat +   5.4
– KORNPRODUKTER Paprika +   2.7
Cornflakes – 14.1 Agurk +   2.3
Bygg, helkorn –   4.7 Poteter +   4.6
Havregryn –   3.7 Kålrabi +   3.8
Grovt hvetemel –   7.7 Hodesalat +   4.4
Ris, forkokt –   6.2 Løk +   8.8
Rug, helkorn –   3.4 Purre +   5.6
Fint hvetemel –   6.1 Rosenkål –    2.9
Mais –   0.9 Hvitløk +   7.4
Spinat + 14.1
– FISK Tomat +   4.3
Ørret – 17.7
Reke – 16.6 + DRIKKE
Gjedde – 17.7 Eplejuice +   3.1
Helleflyndre – 18.0 Øl, lyst –    1.5
Skrei – 16.2 Cola, koffeinholdig –    0.7
Røkt laks – 15.9 Appelsinjuice +   5.3
Makrell – 14.6
Blåskjell – 24.4 + DIVERSE
Sjøtunge – 14.0 Eddik +  1.3
Krabbe – 11.1 Egg, friske –  15.2
Olivenolje –   2.8
+ – MELKEPRODUKTER Spaghetti –  11.5
Yoghurt, fet +  1.8 Rødvin + 1.9
Camembert –   7.4 Tomatsaft + 3.2
Edamer –   3.3 Hvitvin, tørr +   1.9
Emmentaler, fet +  3.6 Druesaft +   4.1
Helmelk +  2.9 Brunt sukker +   2.9
Kefir, fet +  3.1 Hvitt sukker +/-0.0
Gouda +13.6 Honning +   0.6

Del artikkelen på