Stressrelaterte plager – Hva gjør stress med kroppen din?
Negativt stress i form av sorg, mistrivsel, bekymringer, dårlig samvittighet, bitterhet og skam er eksempler på opplevelser som er i stand til å kunne gi fysiologiske endringer i både indre organer og skjelettmusklaturen. Vi blir ofte advart mot å stresse under henvisning til at vi kan få et infarkt e.l. Vi blir imidlertid sjelden eller aldri advart mot rygg, muskel eller leddplager. Stress påvirker syre- basebalansen i negativ retning, med syreoverskudd i kroppen. Enkelte går så langt som å antyde at det kan være en sammenheng mellom denne type stress og canser (kreft), men det er ingen forskning/dokumentasjon som underbygger dette.
Syre- basebalansen regulerer blodets pH verdi, akkurat som kroppstemperaturen blir strengt regulert. Når syre- baseforholdet er i likevekt fungerer kroppens stoffskifte godt. For å opprettholde denne likevekten må vi tilføre kroppen mat som består av 80% basiske (f.eks. frukt og grønnsaker) og 20% sure bestanddeler. Dagens kosthold består i dag som oftest av mat og drikke med syreovervekt. Kjøtt, kornprodukter og mineralvann er eksempler på matvarer som skaper syreoverskudd i kroppen. Overskudd av syre vil kunne lagres i bindevev, muskler og ledd og forårsake smerter, trøtthet og slapphet. I tillegg vil benmassen måtte avgi påviselige mengder kalsium for å opprettholde en balanse.
Tips for å opprettholde den daglige likevekten
- Vær bevisst hva du spiser.
- Spis i ro. Tygg godt, slik blir viktige næringsstoffer bedre tatt opp
- Drikk mye. Vann er best. Skadelige stoffer blir da lettere utskilt.
- Beveg deg. Belastende syre skilles ut i svette.
- Unngå overflødig stress. Prøv å slappe mer av.Øk den daglige dosen av basiske vitalstoffer, slik at syren kan nøytraliseres.
- Men husk at enkelte matvarer med stort syreoverskudd også kan være nyttige for kroppens renselsesprosesser. Innmat som lever, kraft fra beinmarg inneholder glutationer og glucoaminosyrer som deltar i disse prosessene.
Viktige områder å redusere syre overskuddet:
- Ved dietter og faste
- Ledd- og muskelsmerter
- Idrettsutøvere/restitusjon
- Ved svangerskap og amming
- Ved dietter og faste
- Etter langvarig sykdom
- Fibromyalgi
- Eldre
- Enkelte hjerte-/kar sykdommer
- Diabetes type 2 (aldersdiabetes)
- Stillesittende arbeid
- Ledd- og muskelsmerter
- Ved halsbrann
- Urinsyregikt
- Migrene
- Tungmetallforgiftning
- Osteoporose
I dag finnes nyttige kosttilskudd som regulerer syre og PH balansen, renser hud, nyre, lever og lymfesystem og tilfører kroppen viktige mineraler.
Din syre-/base tabell
(+ angir basiske næringsemner, mens – angir næringsemner med mye syre)
– KJØTT | + FRUKT | |||
Servelatpølse | – 8.5 | Eple | + 3.6 | |
Storfekjøtt, middels fet | -13.6 | Banan | + 8.0 | |
Svinelever | – 24.5 | Pære | + 3.1 | |
Gås | – 15.6 | Jordbær | + 3.7 | |
Kalkun | – 15.0 | Fiken, tørket | + 33.4 | |
Leverpostei | – 10.1 | Grapefrukt | + 5.1 | |
Storfe, mørbrad | – 10.1 | Kiwi | + 7.0 | |
Storfe, lever | – 24.4 | Appelsin | + 5.8 | |
Storfekjøtt, middels fett | – 13.6 | Fersken | + 3.7 | |
Skinke | – 12.9 | Rosiner | + 15.6 | |
Røkt, kokt skinke | – 7.6 | Sitron | + 5.0 | |
Svinekjøtt | – 9.5 | Moreller | + 5.6 | |
Vannmelon | + 3.3 | |||
– BRØD | Druer | + 4.9 | ||
Rundstykker | – 5.0 | |||
Graham brød | – 5.4 | + GRØNNSAKER/SALAT | ||
Knekkebrød | – 7.1 | Blomkål | + 2.3 | |
Rugbrød | – 7.2 | Bønner | + 1.2 | |
Helkorn hvetebrød | – 5.9 | Brokkoli | + 1.3 | |
Loff | – 4.8 | Isbergsalat | + 2.8 | |
Vårsalat | + 5.4 | |||
– KORNPRODUKTER | Paprika | + 2.7 | ||
Cornflakes | – 14.1 | Agurk | + 2.3 | |
Bygg, helkorn | – 4.7 | Poteter | + 4.6 | |
Havregryn | – 3.7 | Kålrabi | + 3.8 | |
Grovt hvetemel | – 7.7 | Hodesalat | + 4.4 | |
Ris, forkokt | – 6.2 | Løk | + 8.8 | |
Rug, helkorn | – 3.4 | Purre | + 5.6 | |
Fint hvetemel | – 6.1 | Rosenkål | – 2.9 | |
Mais | – 0.9 | Hvitløk | + 7.4 | |
Spinat | + 14.1 | |||
– FISK | Tomat | + 4.3 | ||
Ørret | – 17.7 | |||
Reke | – 16.6 | + DRIKKE | ||
Gjedde | – 17.7 | Eplejuice | + 3.1 | |
Helleflyndre | – 18.0 | Øl, lyst | – 1.5 | |
Skrei | – 16.2 | Cola, koffeinholdig | – 0.7 | |
Røkt laks | – 15.9 | Appelsinjuice | + 5.3 | |
Makrell | – 14.6 | |||
Blåskjell | – 24.4 | + DIVERSE | ||
Sjøtunge | – 14.0 | Eddik | + 1.3 | |
Krabbe | – 11.1 | Egg, friske | – 15.2 | |
Olivenolje | – 2.8 | |||
+ – MELKEPRODUKTER | Spaghetti | – 11.5 | ||
Yoghurt, fet | + 1.8 | Rødvin | + 1.9 | |
Camembert | – 7.4 | Tomatsaft | + 3.2 | |
Edamer | – 3.3 | Hvitvin, tørr | + 1.9 | |
Emmentaler, fet | + 3.6 | Druesaft | + 4.1 | |
Helmelk | + 2.9 | Brunt sukker | + 2.9 | |
Kefir, fet | + 3.1 | Hvitt sukker | +/-0.0 | |
Gouda | +13.6 | Honning | + 0.6 | |
Del artikkelen på