MENNS HELSE

MENNS HELSE – FOREBYGGING AV SYKDOMSUTVIKLING I PROSTATA

Menn får en nedgang i testosteronnivåene allerede i 30 årene. Østrogen er fortrinnsvis et kvinnehormon som bl.a. spiller en viktig rolle i menstruasjonssyklusen men vil øke gradvis med alderen hos begge kjønn. Testosteron er fortrinnsvis et mannlig hormon som gir mannen stamina (utholdenhet) som muskelstyrke, libido (seksualdrift), mannlige hårfordeling og grovere stemme. Moderne livsstil og kosthold har gjort at mannen nå har høyere østrogenmengde i kroppen enn kvinner i høyere alder.

ÅRSAKER

Østrogendominans skjer hos menn, ikke bare fordi østrogennivåene har en tendens til å øke med økende alder hos menn som er overvektige, men fordi fettceller omdanner testosteron og androstenidon til østrogener, som igjen stimulerer prostata til å vokse. Påvirkning fra fremmede østrogener, såkalte  Unngå xenoøstrogener i miljøet i miljøet. Pesticider er et eksempel på sprøytegifter som forverrer problemet. Økologiske grønnsaker inneholder ingen sprøytegifter. Det er flere ting du praktisk kan gjøre for å unngå hormonhermere. Menn har mer bukfett og visceralt fett (som omgir de indre organene) enn kvinner og er det farligste og mest gjenstridige av alt fett.
Prostatakjertelen som omkranser urinrøret begynner hos de fleste å vokse tidlig i 30 årene, men når det er cellene i kjertelvevet som vokser mest vil denne delen av kjertelen ikke gi symptomer før det er gått lang tid på grunn av smidigheten i vevet. Når muskelvev og bindevev i kjertelen øker mest kan det gi tidlig symptomer. Prostatkjertelen har en gjennomsnittsvekt på 20 gram og kan øke til det 10 dobbelte.

SYMPTOMER

En økning i mengden prostatavev som fører til plutselig og sterk trang, hyppig vannlatning, små volum, nattlig vannlatning, smerter ved blærefylling, hos noen urinlekkasje. Andre symptomer du bør være obs. på er startvansker, svak stråle, følelse av ufullstendig tømming, avbrutt vannlatning, behov for å presse/trykke, ettedrypp, svie eller smerter ved vannlatning. Det er viktig å konsultere lege, om plagene har vart lenge. I tidlig fase er symptomer på BPH de samme som for prostatacanser (prostatkreft).
Opplever du slapphet, irritabilitet, hodepine, depresjoner, at kroppen eser ut, blir oppblåst og får økt fettlagring eller får nedsatt sexlyst og hyppig vannlatning om natten? Alt dette kan være symptomer på østrogendominans, akkurat som hos kvinner. Forskjellen er at det ikke bare får bryster til å vokse, men også prostata.

SYKDOMMER I PROSTATA

Hormonubalansen medfører benign prostatahyperplasi (BPH) hos middelaldrende og eldre menn. Et studie fra 2012 viser 85% bedring av subjektive symptomer hos pasienter med BPH ved bruk av homeopatisk behandling. I kombinasjon med bioidentiske hormoner og gjenoppretting av hormonbalansen, vil en kunne forebygge videre utvikling av plagene.
Dvergpalme er et kosttilskudd som med uovertruffen popularitet har vært brukt verden over innenfor komplementær og alternativ medisin for prostataproblemer. En studie viser signifikant reduksjon av celledeling og tumorvekst av homeopatisk medisin laget av dverpalme (Sabal Serrulata)

BEHANDLING

Homeopati ser ut til å virke neurohormonalt og balanserer i høy grad det hormonelle systemet, slik at kroppen kan helbrede seg selv. Som homeopat opplever jeg hver dag at det er min oppgave å være en døråpner for å få klientene mine til å ta seg selv mer på alvor og ikke bare snakke om egen helse, men også gjøre noe med det, dvs. investere i egen helse, ved å forebygge sykdomsutvikling i prostata. Menns helse handler like mye om hormonbalanse, akkurat som kvinnens helse gjør det. Alle sykdommer bunner i en metabolsk ubalanse (hvordan næringsstoffer omdannes i kroppen), og det er en tydelig sammenheng mellom feil kosthold/livsstil og hormonubalanse.

Ta først kontakt med din homeopat MNHL.
Hormontester gir i dag ganske sikre verdier som beskriver din hormonstatus og eventuelt hormonubalanse. Flere av våre såkalte steroidhormoner synker med alderen, og dette er det mulig å gjøre noe med ved tilførsel av bioidentiske hormoner. Det er lenge siden legekontorer i USA begynte å fremstå som rene Anti Aging Clinics. Du kan ta en hormontest her hos et amerikansk laboratorium og be laboratoriet sende en kopi til din homeopat for videre oppfølging og behandling i tillegg til eventuelle hormontilskudd.

Matvaretester blir mer vanlig. Endring til et sunnere kosthold innbefatter blant annet å unngå hormonhermere, men også utelate matemner som opprettholder en sunn tarmflora med sunne tarmbakterier. Unngå insulinresistens og fedme (for mye karbohydrater), overtrening, kronisk stress, mangel på søvn, nattarbeid, mangel på mosjon. Stadig flere opplever intoleranse for visse matvarer, og det kan for noen være en hindring for å holde seg frisk i det lange løp. Les mer om riktig kosthold og matintoleransetester her. 

 

 


Del artikkelen på